In het kader van de Maand van de filosofie heeft Joke Hermsen het essay geschreven. De filosofe en schrijver geeft haar kijkt op het thema van dit jaar: ‘Rust’.
Voor rust moet je tijd nemen, zo is haar uitgangspunt. Tijd niet zozeer in de zin van minuten, uren of dagen, maar vooral tijd als ruimte in jezelf. Ruimte om gedachten en ideeën in je op te laten komen. Niet volop bezig zijn om van het een naar het ander te gaan. Ruimte nemen om los te laten Deze ruimte in jezelf is voorwaarde om een houding te ontwikkelen om rust te vinden in een wereld vol onrust. In het leven krijgen we te maken met crises, aanslagen, geweld, oorlog, overheersing. Binnen de ruimte in jezelf ontstaat het besef van betekenis van verlies en vergankelijkheid. De omgang met rust en onrust is een bron voor creativiteit.

Melancholie van de onrust, Joke J. Hermsen, Stichting Maand van de filosofie, 2017