Donderdag 7 december 2017   20.00 – 21.30 uur 

Tweede Woord: ‘Gij zult u geen gesneden beelden maken’

Spreker: Leo Koerhuis, voormalig geestelijk verzorger Meander medisch centrum, eerder voorganger Franciscus Xaveriuskerk, beeldend kunstenaar

 

 

Om dit Woord naar deze tijd te vertalen is het goed ook iets van de historie te weten. Daarom kort iets over de vindplaatsen van dit Woord in de Bijbel en over de stap in het denken hierover door Spinoza: verbeelding en rede.

Vervolgens kijken we naar wat de betekenis van dit Woord is voor ons, in de 21ste eeuw. Wat doen beelden met ons, vooral bekeken vanuit een filosofische invalshoek: welk beeld hebben wij van de werkelijkheid? Is het beeld dat wij hebben over de werkelijkheid ook de echte werkelijkheid? De werkelijkheid is voortdurend in beweging, terwijl mensen de neiging hebben om de werkelijkheid vast te leggen. We zoeken zekerheid. Vanuit die behoefte vormen we ons een beeld of een ideologie, dat tussen mijzelf en de ander/de Ander in komt te staan. Dat beeld, die ideologie ontneemt ons de ruimte om ons vrij te kunnen bewegen. Het tweede gebod vraagt ons geen beelden te maken maar om ons te verwonderen. In die verwondering komt ruimte om ons te bewegen. Leven zonder beelden is moeilijk: het is niet gemakkelijk om de ander/de Ander nieuw te zien, telkens weer.

Locatie: Pastorie Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 31

Bijdrage: € 3

Informatie en opgave: secretariaatscc@gmail.com