Stilte

Stilte, kernwoord van een spiritueel leven.

Stilte wordt gezocht om aan het lawaai van iedere dag te ontkomen, soms gedisciplineerd elke dag een moment, maar stilte valt ook tussen mensen, stilte kan ook bedreigend zijn, omdat je bang bent voor wat er gezegd kan worden. Stilte kan onrustig maken vanwege de vele stemmen die gehoord willen. Judith Herzberg schreef een mooi gedicht als inleiding op dit overzicht:

ZIEKENBEZOEK

Mijn vader had een lang uur zitten zwijgen bij mijn bed.
Toen hij zijn hoed had opgezet
zei ik, nou, dit gesprek
is makkelijk te resumeren.
Nee, zei hij, nee toch niet,
je moet het maar eens proberen.

– – – – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – – – — – – – – – —
Uit: Beemdgras (1968) van Judith Herzberg (1934)

 

Sara Maitland Stilte als antwoord (2010).

Maitland is schrijfster, en docent aan de Universiteit van Durham. In dit boek vertelt ze heel persoonlijk van haar vertrek uit het drukke leven, als ze gaat wonen in een verafgelegen huisje in Schotland, en ze vertelt hoe ze daar de stilte beleeft, en waarom ze die zoekt. Indrukwekkend.

 

 

 Diarmaid MacCuloch,Silence, a christian history 

Wil je weten hoe er in de geschiedenis van het christendom omgegaan werd met stilte, en hoe stilte en lawaai elkaar afwisselden, stilte zelfs een zwijgen werd over wat niet gezegd kon worden? Dan is Silence, a christian history van Diarmaid MacCuloch (2013) een geweldige gids. Helder leesbaar, vanaf het Oude Testament tot de moderne tijd van misbruik en verzwegen homosexualiteit. Enige theologische kennis is wel vereist en het is helaas niet vertaald. 

 

Rob van Ginkel, Rondom de stilte

Rondom de stilte: herdenkingscultuur in Nederland (2011) van .  Waarom zou je eigenlijk stil zijn, en wanneer zijn wij het uitdrukkelijk? Met elkaar? Op 4 mei is het 2 minuten stil. Van Ginkel analyseert de vele stemmen die gehoord willen worden in en rond die twee minuten. In de stilte blijkt pas hoeveel er gezegd wil worden. Een andere invalshoek dan de gebruikelijke, meer op eigen ervaring gerichte benadering. 

 

 

 

Bieke Vandekerckhove, De smaak van stilte, hoe ik bij mezelf ben gaan wonen

Hij is een Vlaamse schrijfster. Een ziekte tast haar motoriek aan, vanaf haar negentiende. Ze geeft stiltemeditaties en laat zich inspireren door het zenboeddhisme en de benedictijnse spiritualiteit die ze gevonden heeft in het Liobaklooster in Egmond.